מה נחשב פסולת ולאלתר בבורר בשבת

שאלה:

שלום וברכה! כאשר יש לפני סלסלת פירות, חלק מהם רקובים האם מותר לי לקחת את הרקובים ולהשליך אותם לפח ולהשאיר את הפירות הטובים בסלסלה? (ברור לי שלא, אך יש מי שטען שהרקובים נחשבים כרגע כ"אוכל" וההשלכה לפח היא המטרה והיא "לאלתר"…

תשובה:

שלום וברכה

ברור שהדבר אסור וזו פסולת, כמו כן להגדיר זאת כלאלתר זו טעות מוחלטת, כי אם כן ביטלת דין בורר לגמרי… תמיד יש מטרה לזרוק לאשפה… לאלתר הכוונה כדי לאכול את הטובים מיד.

מקורות:

בנוגע להגדרה של פסולת, אני מעתיק לך מדברי המשנה ברורה סי' שיט ס"ק ז:

לברור הירק – ודוקא באופן זה דהוי אוכל מן הפסולת אבל לא להיפך ליטול העלין המעופשין מן הטובים, דהוי בורר פסולת מן האוכל וחייב. ואפילו אם אין העלין הללו פסולת גמור, שראויין לאכילה ע"י הדחק, אפ"ה יש איסור לבררם מדרבנן, דמחזי כבורר פסולת מן האוכלין: