ברכת המזון בסעודה שלישית בשבת ראש חודש

אם יוצא ראש חודש בשבת ואז אתה אכלת סעודה שלישית ונגמר שבת האם
אתה צריך להגיד יעלה ויבוא ואם לא למה כי אם תדחה את זה אז אתה בכול זאת צריך להגיד רצה והחילצנו ואז אתה כאילו דוחה את הראש חודש סתם

תשובה:

שלום רב

אכן צדקת, ודאי אומרים במקרה זה יעלה ויבוא כיון שעיקר הסעודה היתה בראש חודש, וכפי שאומרים רצה והחליצנו. וכמבואר בשו"ע סי' קפח סעיף י. הבעיה היא כאשר ראש חודש הוא ביום ראשון, שאז מה שלא תעשה אתה בבעיה, לומר גם רצה וגם יעלה ויבוא לכאורה אין טעם, כיון שאין חובת שניהם באותו היום, ולומר אחד מהם זו גם בעיה, כי בעצם שניהם מתאימים עכשיו, וראה במשנה ברורה שם ס"ק לג שנחלקו הדעות מה יעשה באופן זה, יש אומרים שיאמר רק יעלה ויבוא ויש אומרים שיאמר שניהם, לכן נהגו במקרה כזה להתחיל סעודה שלישית מוקדם יותר ולסיים את האכילה לפני השקיעה, ואז ודאי אין חיוב של יעלה ויבוא.