מה הם כללי הפסיקה בהלכה?

שלום רב!
אשמח לדעת כיצד פוסקים הלכה?
נגיד אחרי שרואים את הגמרא ראשונים אחרונים וכו' צריך לעשות לפי רוב הפוסקים? אולי יש לכם מאמר בעניין שמפרט

תשובה:

שלום רב

בענין זה אין כללים מוגדרים די הצורך, יש צורך בהרבה מאוד שימוש תלמידי חכמים. לגבי מה ששאלת אם הולכים לפי רוב הפוסקים יש בזה קצת הבדל בין הגישה האשכנזית לספרדית. בעוד שאצל בני אשכנז הענין הזה כמעט והוא חסר משמעות [מלבד מקרה קיצוני של יחיד ורבים הלכה כרבים] והפסיקה בדרך כלל היא יותר לפי האישים ולא לפי מספרם [למשל הנודע ביהודה רבי עקיבא איגר חתם סופר וכדומה, יש לדעתם משקל רב מאוד, גם כנגד רבים אחרים] אצל בני ספרד כן נתנו משקל לרוב דעות, אבל שוב גם זה לא באופן מוחלט. כמו כן, יש הבדל בגישה לגבי דעתו של השו"ע כאשר אחרונים חולקים עליו, שאצל הספרדים הוא הקובע בכל, ואצל האשכנזים פעמים רבות לא יפסקו כמותו, אלא כמו אחרונים אחרים, מגן אברהם ש"ך או נתיבות המשפט. כמובן בגלל סיבות וצירופים כאלו ואחרים. לכן לא ניתן ללמד את דרך הפסיקה, זהו דבר שנרכש עם השנים. באופן כללי להרחיב אופקיך בענין, תוכל לראות את ספרו העצום של הראשל"צ הגאון רבי יצחק יוסף "עין יצחק" שדן ממש בנושא הזה בהרחבה רבה מאוד.