ספק ספיקא בברכת המזון

אם יש מאכל שאני מסופק האם ברכתו המוציא ואני מסופק אם שבעתי ממנו מה הברכה האחרונה?

תשובה:

שלום רב

הכלל הפשוט בכל מקום, הוא שספק ספיקא בדאורייתא לקולא, וכן כתב בשער אפרים סי' יא לענין ברכת המזון, בנדונו לענין אשה שמסופקת אם ברכה, שכיון שיש ספק אם היא חייבת בברכה מדאורייתא או מדרבנן, נחשב הדבר כספק ספיקא ואינה חייבת לחזור ולברך. אלא שלגבי הספק הראשון יש לדון אם הוא נחשב ספק, שהרי אינו אלא "ספק חסרון ידיעה" וניתן לברר זאת אצל אנשים אחרים. אמנם ידועים דברי הש"ך בסי' קי שספק של חסרון ידיעה מצטרף לספק ספיקא, והובא באבני נזר יו"ד סי' רכב, כך שנראה להקל.

בהצלחה