מנוע של מזגן שגורם הפרעה של רעש לאחד השכנים

מדחס של מזגן שדייר טוען שהרעש מפריע לו לישון בלילה, האם הטענה מקובלת ובעל המזגן חייב למצוא פיתרון לזה, או שמכיון שזכותו וגם מקובל להתקין כך מדחס של מזגן, הדייר אינו יכול לבוא בטענה של רעש?
בנוסף. האם יש חילוק אם טענת הדייר נטענת מיד לאחר התקנת המזגן או רק לאחר כמה שנים?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בדירות שנבנו מלכתחילה עם מסתור למנועים של מזגנים, אלא שהשכן העדיף שלא להניח במסתור, או שהוא משתמש במסתור לצרכים אחרים, ודאי שניתן למנוע ממנו.

בדירות שאין מסתור, יש למצוא מקום שיפריע לשכנים הכי פחות. אבל, לא ניתן למנוע לגמרי מלהתקין מזגן, מאחר שכך נהוג וזכותו של שותף לנהוג ברכוש המשותף כמקובל.

לאחר כמה שנים, לא ניתן לבוא בטענות.

מקורות:

מעיקר הדין אין טענת רעש רק לחולה או רעש מוגזם. עיין שו"ע חו"מ סי' קנו סעיף ב. אבל ברכוש המשותף יש טענה שאסור לבצע בו שינויים המפריעים לשכנים אחרים, אלא אם כן כך מקובל.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מה שמקובל ונהוג (כגון: מזגן רגיל בבניין שאין מסתור) ניתן לעשות גם אם יש חולה בבניין והחולה יצטרך לעבור לגור בבית שאינו משותף. משום שלא ייתכן שכל דיירי הבניין יצטרכו לסבול מהחום בגלל חולה אחד.
    מה שאינו מקובל, בין כך אסור בבית משותף. כל הנידון יכול להיות ברעש של מזגן לא מקובל המגיע מבניין סמוך ולא זה לא מצוי כלל.

  2. שלום לכם,
    אין כל חשיבות "מי בא קודם", גם אין כל חשיבות אם הסבל נמשך שנים ורק עתה "מתעורר" הסובל.
    רעש חורג הינו עבירה על החוק, וניתן להפסיקו- בטוב ובנועם, ולא, בתקיפות על פי חוקי המדינה-פשוט לטיפול בדרך כלל!

  3. לא משנה מי הגיע קודם.
    אם היה בריא ונהיה חולה או זקן, שתיקתו בעבר אינה מונעת ממנו מלעכב לאחר שחלה או הזדקן. עיין נתיבות חידושים סי' קנו סק"ז.
    את המשך התגובה לא הבנתי.