לתרומות לחץ כאן

ברכת המפיל למי שאינו ישן מיד

בהמשך לשאלתי לגבי קריאת שמע שעל המיטה: יש לי בעיה כי הלילות שלי לא מסודרים, ישנה ועירה לסירוגין, מתכננת ללכת לישון ובסוף לא נרדמת, או שנרדמת בזמן קריאת ספר למשל, זאת אומרת שנרדמת בזמן לא מתוכנן. מלבד זאת, עצם אמירת ברכת המפיל מלחיץ אותי ומעכב את השינה. מה עושים עם קריאת שמע ועם ברכת המפיל?

תשובה:

שלום רב

את הקריאת שמע ניתן לומר בשעה שאת נכנסת למיטה גם אם לא ישנים מיד, אולם את ברכת המפיל כדאי לומר בשעה שאת מפסיקה לקרוא, וגם אם לבסוף לא נרדמת לא נחשב הדבר כברכה לבטלה, כיון שלהרבה דעות הברכה אינה על השינה הפרטית של אומרה אלא על מנהגו של עולם.

מקורות:

הביאור הלכה בסי' רלט כתב, שאין לאדם לברך ברכת המפיל עד שהוא בטוח שבכוונתו לישון מיד, ולדעתו, אם מברך ולאחר מכן מפסיק בענינים אחרים – ברכתו נחשבת ברכה לבטלה. אולם, רוב הפוסקים הכריעו בזה שלא כדבריו [ראה א"ר שם ס"ק ג, יעב"ץ סדר קר"ש שעל המיטה, אשל אברהם מהדו"ת שם, מהרי"ץ חיות ברכות יא ע"ב, כף החיים שם ס"ק ז בשם הגר"ח פלאג'י] וסמכו על דברי החיי אדם שנקט שברכה זו אינה נאמרת על השינה הפרטית של האדם אלא על מנהגו של עולם, וממילא, אף אם נמצא שלא ישן כלל אין זו ברכה לבטלה. אלא שלכתחילה תיקנוה לאדם ההולך לישון. וכן הובא בס' הליכות שלמה בשם הגרש"ז אויערבך.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל