קריאת שמע על המיטה שוכב אפרקדן

שאלה:

שאלות לגבי מצב של שכיבה אפרקדן על גבו ופניו למעלה: 1. האם אמירת דברים שבקדושה פסוקים או ברכות, עם שם ה' כשהוא במצב זה הם ברכה לבטלה? 2. מה הדין בקריאת שמע שעל המיטה- בדיעבד יוצא ידי חובה כששוכב אפרקדן? 3. מה הדין אם שוכב אפרקדן מתחת לשמיכה? אותו האיסור נשאר? יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא זה?

תשובה:

שלום וברכה

לענין קריאת שמע שיוצא בה ידי חובתו, וכגון שהתפלל ערבית לפני צאת הכוכבים ועתה הוא קורא על מיטתו כדי לקיים מצות קריאת שמע של ערבית, נחלקו הפוסקים אם זה מעכב בדיעבד כשקרא והוא שוכב אפרקדן, ראה כף החיים סי' סג ס"ק ב ותורת חיים סופר שם, אמנם בביאור הלכה שם בשם הפרי מגדים הקל בדיעבד. אבל אם כבר קרא קריאת שמע ועתה הוא אומר רק סגולה או שאר דברים שבקדושה, נחלקו הדעות אם לכתחילה יש לשבת או לעמוד או שרשאי לשכב ואפילו אפרקדן, ראה משנה ברורה סי' רלט ס"ק ב והמיקל יש לו על מה לסמוך בפרט אם הוא עייף מאוד. ברכת המפיל ודאי נאמרת בשכיבה. לא הבנתי מה ההבדל בתוך שמיכה או מחוצה לה.

שבוע טוב ומבורך.