האם מותר לסנן מים בשבת כשיש בהם חשש שרצים ותולעי מים?

בארצות בהם יש חשש לתולעים במים ויש לסנן המים במסננת הקשורה לברז או בארצות בהם יש צורך לסנן המים בגלל חיידקים ויש מערכת סינון שאינה חשמלית האם מותר להשתמש בזה בשבת או שיש לחשוש לבורר אוכל מתך הפסולת בכלי?

תשובה:

שלום רב.

בענין זה יש לחלק בין מים שיש חובה על פי דין לסננם וכך הוא מנהג העולם, לבין מים שמן הדין ניתן לתלות שאין בהם שרצים, ומחמת מיעוטם, אלא שאדם מסויים מעוניין לעשות זאת, באופן זה הדבר מותר בשבת. וזאת לפי שכלל יש בידינו, שאיסור בורר גדרו תיקון המאכל על ידי ברירת הפסולת ממנו, ולכן כל שהוא ראוי לשתייה גם ללא ברירה נמצא שהוא מתוקן ועומד ואין איסור לברור ממנו חלקי פסולת כאלו שאנשים לא מקפידים עליהם בדרך כלל. וכמו כן כאן, אם יש חיוב הלכתי או בריאותי לסנן את המים אסור לעשות זאת בשבת, אולם אם אדם עושה זאת משום חומרא בעלמא אין בכך איסור בורר בשבת.

מקורות:

ראה שו"ת מהר"ם שיק או"ח סי' קלד. וראה מה שפלפלו בדבריו בס' ארחות שבת פרק ג הערה לט.