המתת הבהמה לאחר השחיטה

שלום הרב,
רציתי לשאול בנוגע לירייה לאחר שחיטה.
קראתי בתשובה אחרת שנשאלה בנוגע לירייה לאחר שחיטה שזה אסור עד לאחר כמה דקות.
האם יש דעות או רבנים בארופה או בארצות הברית שמתירים לירות מיד לאחר השחיטה? עם יציאת הסכין?
השוחט שאני מכיר עושה כך, הוא שחט כאן ומיד לאחר מכן הגוי ירה בבהמה.
אני מעוניין לדעת האם יש דיעה שמקילה בנושא והיכן ניתן למצוא חומר ללמוד בנושא
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

מצד הל' שחיטה אין מניעה לירות בבהמה או להורגה בכל אמצעי אחר מיד לאחר שחיטתה. אולם אין היתר לחזור ולשוחטה קודם שתמות. אך, משום איסור אכילת דם יש להמתין ולא לקרב את מיתתה עד שיפסיק הדם לקלח, אז מותר להורגה גם אם היא עדיין מפרכסת.

מקורות:

על ההיתר להמית בהמה מפרכסת ראה רמ"א יו"ד סי' כג סעי' ה. וחידוש גדול יש בדבר, שאף על פי שלענין שבת היא נקראת חיה, ובאופן זה אסור להכותה בראשה על ידי יהודי כיון שהוא עושה בכך חבורה, מכל מקום אין מניעה לעשות זאת מצד הל' שחיטה [אגב, במצב זה שהבהמה מפרכסת אסור לבן נח לאוכלה אולם היא מותרת ליהודי].

אולם, בספרי הפוסקים הקשו, שהרמ"א סתר בזה דברי עצמו בסי' סז סעי' ג, שם כתב שאסור לקרב את מיתתה של הבהמה לאחר שחיטתה כדי שהדם לא יבלע באברים ולא ניתן יהיה להכשירה. ובט"ז שם תירץ, שהדין האמור בסי' כג הוא בבהמה שכבר פסק דמה לקלח ועדיין היא מפרכסת, שאסורה להמיתה.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. אכן, בתשובתי הקודמת התייחסתי רק לדינים שנוגעים לענין השחיטה, אולם, לדעת הט"ז בס' סז יש להקפיד שלא להמית את הבהמה מיד לאחר השחיטה עד שיפסק קילוח הדם, משום שקירוב מיתתה מבליע דם באברים ולא ניתן להכשיר את הבשר על ידי מליחה.