חזן הלובש חולצה קצרה ודין ברכה על טלית של קהל

לפעמים אני שליח צבור ולבושי חולצה (קצרת שרוולים עד המרפק).
א. האם עלי לכסות את זרועותי?
ב. בתפילת המנחה באותה סיטואציה האם עלי לברך על הטלית למרות שנועדה רק לכיסוי הזרועות?

תשובה:

שלום רב.

בבית כנסת שרגילים בו ללכת עם חולצה קצרה יכול החזן גם כן להתפלל כך, ואינו צריך ללבוש טלית. אך במקום שאין רגילים הציבור ללכת כך, אין לחזן להתפלל עם שרוולים קצרים, ועליו להתעטף בטלית. ויש מקומות שמקפידים שבכל מקרה לא מתפלל החזן עם שרוולים קצרים.

וכאשר מתעטף בטלית במנחה אם לובש טלית שלו יברך עליה, ואם לובש טלית של הקהל נוהגים שלא לברך ולכתחילה יכוון שלא לזכות בה.

מקורות:

ר' את לשון השולחן ערוך סי' נ"ג סעיף י"ג, ובבית ברוך על החיי אדם כלל כט ס"ק ל"ו ושו"ת יחווה דעת חלק ד' סימן ח' כתבו שתלוי במנהג המקום. ובשו"ת ישכיל עבדי חלק ז' סימן א' ובישועות משה חלק ג' סימן י"ג כתבו שבכל מקרה לא יתפלל החזן כך כיון שאין דרך לעמוד כך לפני גדולים.

לענין ברכה על טלית של קהל אף שלדעת המשנה ברורה סימן י"ד ס"ק י"א צריך לברך עליו, אמנם רבים נוהגים כדעת הרבה פוסקים שאם מתעטף בטלית של ציבור לצורך כבוד, (שניגש חזן, או שעולה לתורה), אינו מברך עליו, כך מבואר בספר הליכות שלמה פ"ג סעיף י"ב וכך מובא באשי ישראל פרק מה הערה מד בשם הגרי"ש אלישיב והוסיף שיכון שלא לזכות בה, וכן דעת המשנה הלכות ח"ט סימן רל"ד וכ"כ בשו"ת רבבות אפרים ח"א סי"ב, ובפרט כאשר מתעטף בטלית לשם כבוד שגם הביאור הלכה שם כתב שיתכן שאינו חייב לברך משום שלבישה לשם כבוד אינה נחשבת לבישה, ולכן למעשה נוהגים שלא לברך.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. שלום לרבנים פתחתי את התשובה ביחוה דעת הנ"ל זה לשונו הלובש חולצה בשרוולים קצרים המכסים את הזרוע עד המרפק מותר לו להיות שץ אבל אם השרוולים קצרים ביותר עד שחלק מהזרוע העליון שבין המכתף למרפק מגולה לא יהיה שץ איך משמע שזה לפי המנהג? תודה רבה

  2. לרב המשיב.
    אחר מחילה
    נראה לי שכוונת המגיב הקודם להעיר על דבריכם, שכתבתם שתלוי במנהג אנשי בית הכנסת,
    וכוונת המגיב להעיר שזה לא מדויק, כיון
    שלא נזכר בתשובת יחווה דעת שזה תלוי במנהג אנשי בית הכנסת.
    ואכן כן, בשות יחווה דעת לא נזכר חילוק זה,
    אלא בכל עניין כתב שלא יעלה שליח ציבור עם שרוולים קצרים