לדון בפני מגשר שהתמנה על פי בית משפט על ליקוי בניה

שלום, רכשתי דירה שהיו בה ליקויי בניה ע"פ חוו"ד של מהנדס שהזמנתי לבדיקת הדירה. החברה מצידה הביאה מהנדס שטען שאין כלל בעיות. פניתי לעורך דין והוא הגיש תביעה לבית המשפט וזה האחרון מינה מהנדס שלישי שיכריע. כל הדיון נמצא אצל מגשר כי ביהמ"ש לא רוצה להתערב. לא פניתי לקבל היתר לפניה לערכאות כי חשבתי שעצם האיום על החברה יכריח אותה לשלם את הנזקים. מה לעשות עכשיו בדיעבד? אציין כי מומחה בית המשפט צידד לטובתי בהחלטתו.

תשובה:

לכתחילה היה עליך להתנות עם עורך הדין שלא לפתוח בהליכים משפטיים לפני שתתבע את הקבלן בבית דין. אבל בדיעבד, כיון שהדיון הוא בפני מגשר ולא בית משפט הנך יכול להמשיך בהליכים.

הקבלן רשאי לתבוע אותך לבית דין בכל עת בכדי לבטל את ההליכים או את החלטת המגשר.

מקורות:

האיסור לדון בערכאות הוא רק בבית משפט שדן על פי חוקים ולא אצל מגשר או ממוחה שדן על פי מומחיותו. דעת הש"ך בחו"מ סי' כב ס"ק טו שמותר לקבל אף גוי כפשרן, והנתיבות בחידושים ס"ק יד חולק. בנידון דידן המגשר הוא כנראה יהודי שמותר לכל הדעות. עם זאת עדיין ייתכן שהסכמת הקבלן לדון בפני המגשר היא באונס, לאחר שתבעו אותו בבית משפט, אבל עם כל זאת אין איסור לתובע לסיים את ההליכים והברירה ביד הקבלן לתבעו בבית דין ולבטל את החלטת המגשר.