חברה שמתדיינת תמיד בבית משפט, אם מותר לתובעו בבימ"ש

כבוד הרבנים שליט"א.
יש בעל מקצוע שעשיתי אצלו שנה שעברה איטום בעשרות אלפי ש"ח והוא נתן לי אחריות לשלש שנים.
מיד עם תחילת החורף התברר שלא תוקן כלום ולמרות שהתקשר אליו כל יום, הוא לא הופיע אף פעם, כשאיימתי עליו שאני יתבע אותו בבית משפט, הוא אומר שהוא לא מפחד, כי הוא יודע שאני חרדי ושאני לא יכול לתבוע אותו.
יצויין שאותו בעל מקצוע מעולם לא היה בבית דין וגם בתקנון החברה שלו התביעות הם לא בבית דין, והוא רק מנצל אותי בגלל שאני חרדי.
האם לאור זאת מותר לי לתבוע אותו בבית משפט לתביעות קטנות, לפחות שיחזיר לי את מה שקיבל.
תודה מראש.
ושתדעו לכם שאתם מזכי הרבים הכי גדולים שיש.
כל הקהילה אצלנו נהנית מהאתר שלכם מהשיעורים והמאמרים והשו"ת-תזכו למצוות.
בברכה

תשובה:

שלום רב,

ישנם סוברים, שאדם שתובע תמיד בבית משפט (גם חרדים) ניתן לתבוע גם אותו בבית משפט, כדי שלא לתת לעוברי עבירה את הריווח שתהיה להם תמיד האפשרות לבחור במקום הדיון המשתלם יותר. אולם לדעת רוב הדיינים אם הוא מוכן לדון בדין תורה, יש לתבוע אותו בדין תורה.
אם ברור שאין סיכוי שיבוא לבית דין ניתן לתבוע אותו בבית משפט, אולם יש מחמירים לתבוע אותו פעם אחת בבית דין ואם לא יופיע יתן בית הדין רשות לתבוע בבית משפט.

אגב, בדרך כלל תביעה בבית דין נעשית בהליך מהיר יותר מאשר תביעה בבית משפט לתביעות קטנות.

מקורות:

לפי דעת הגרמ"מ שפרן אם החברה אינה מוכנה להתחייב שלא לתבוע דתיים בבית משפט, ניתן לתבוע אותה בבית משפט גם אם רוצים לדון בבית דין.
לעניין תביעת אדם בבית משפט כשאין סיכוי שיסכים לדון בבית דין, עיין כאן.