תשובת אדם הראשון

שאלה:

"ראה את מעשה האלהים כי מי יוכל לתקן את אשר עותו": בשעה שברא הקדוש ברוך הוא את אדם הראשון, נטלו והחזירו על כל אילני גן עדן, ואמר לו, "ראה מעשי כמה נאים ומשובחין הן, וכל מה שבראתי בשבילך בראתי, תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי, שאם קלקלת אין מי שיתקן אחריך, ולא עוד שאת גורם מיתה לאותו צדיק"

שאלתי היא האם "אין מי שיתקן אחריך" ו-"אתה גורם מיתה לאותו צדיק" , מוסבות על היצר -הרע/הבחירה שהתמזגו במין האנושי לאחר חטא עץ הדעת ? וא"כ , איך הדברים הקשים מתיישבים עם פשטות הכלל ש-"אין לך דבר העומד בפני התשובה"
שהרמב"ם זצ"ל מביאם אחרי שמונה את העבירות החמורות ביותר שלגביהן נקוטה הלשון אין מספיקין בידו וכו' — ועם כל זה : "אין לך דבר העומד.."

תשובה:

יש אפשרות לבאר כמו שהסברת, שחטא אדם הראשון יצר שינוי בכל מהותו של האדם ובענין זה לא מועילה תשובה.

והסבר שני אולי, הרי במדרש רבה ובמדרש הנעלם פ' בראשית מבואר שאדם הראשון התמהמה עם התשובה עד שגורש מגן עדן, ולכן יתכן שאמנם תשובתו התקבלה אבל לשוב לגן עדן כבר לא שב. אם היה שב בתשובה מיד לא היה מגורש.

שבוע מבורך.