טיפול באנשים בעלי צרכים מיוחדים

שאלה:

אני מטפל במסגרת עבודתי עם אנשים בעלי צרכים מיוחדים. מדובר במבוגרים. ההורים שלהם כמובן מאליו מעוניינים שהם יקיימו עד כמה שניתן. שנשתדל להניח להם תפילין, שיקראו ק"ש, ועוד. עד כמה שאפשר שיהיו הכי דומים ששייך לאנשים רגילים. שאלתי היא מה החיובים שלהם? האם הם בכלל מחוייבים במצוות? וכאן מגיע השאלה הכפולה. לתת להם לאכול בלי ברכה? ובעיקר לעניין התפילין. מחד גיסא חשוב שיניחו. מאידך גיסא אם הם אכן פטורים אולי עדיף שלא יניחו. אלא אם כן הרגע יצאו המקלחת. אחרת הם הרי לא מסוגלים לשמור על גוף נקי. האם זה לא זלזול התפילין לתת להם להניח בצורה שכזאת?

תשובה:

שלום וברכה

אין תשובה אחת לשאלתך… כל אחד מהחניכים שלך יכול להיות לו דין אחר, לפי רמת האחריות שלו ולפי מנת המשכל וסיבת ודרגת הקושי.

יש מהם שהם בגדר שוטה שפטור מהמצוות ויש שאינם כאלו, כדי לקבוע על אדם שהוא שוטה צריך להכיר היטב את יכולותיו.

אתה בכל מקרה רק תשתדל ברוח טובה ונעימה בלי למחות בידיו ולרדוף אחריהם יותר מידי.

אפשר להניח להם תפילין באופן חופשי.

שבת שלום ומבורך, ובהצלחה רבה בעבודת הקודש!