ברכות מגילת אסתר בקריאה לנשים

שאלה:

שלום רב.
בעזרת השם בפורים אני קורא את המגילה לקבוצה גדולה של נשים המורכבת מאשכנזיות וספרדיות.
במידה ולא שמעתי בבית הכנסת עדיין מגילה אני מניח שאני מברך כרגיל את הברכות מכוון להוציא אותן והן לא צריכות לברך,
מה הדין אם כבר שמעתי את המגילה בבית הכנסת, האם אני מברך להן או שהן מברכות ?
האם יש חילוק בדין בין אשכנזיות לספרדיות?
יישר כח גדול .

תשובה:

שלום וברכה

נשים אשכנזיות מברכות לשמוע מקרא מגילה, וספרדיות על מקרא מילה.

בהצלחה

מקורות:

על נוסח הברכה בקריאה לנשים יש דעות שונות: יש סוברים שמברכת על משמע מגילה [ראבי"ה מגילה סי' תקסט, הובא במרדכי שם סי' תשעט], ויש אומרים שמברכת לשמוע מגילה [הכרעת הרמ"א סי' תרפט סעי' ב, והמגן אברהם סי' תרצב ס"ק ה] ויש אומרים שתברך לשמוע מקרא מגילה [חיי אדם סי' קנה סעי יא, וכן הכריע המשנה ברורה סי' תרפט ס"ק ח]. הטעם לכך כמבואר במרדכי הנ"ל, שנשים חייבות בשמיעת מקרא מגילה ולא חייבות בקריאתה.

אמנם יש שנקטו שמברכת כמו הגברים, על מקרא מגילה [פרי חדש סי' תרפט סעי' ב, ומעשה רב אות רמו].

מהספרדים יש שנהגו שאינה מברכת כלל! [ראה בן איש חי שנה א פ' תצוה פורים אות א, על פי שיירי כנה"ג או"ח שם הגה"ט ס"ק א, וכן הוא ביפה ללב שם, וכ"כ בשו"ת דבר משה אמארלייאו ח"ג מגילה סי' יד].

להלכה: מנהג בני אשכנז כהכרעת המשנה ברורה הנ"ל, ומנהג הספרדים כדעת הפרי חדש לברך על מקרא מגילה, שכך היה המנהג בארץ ישראל מזה דורות רבים [ראה ילקוט יוסף מועדים פורים אות ז].

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. יישר כח גדול.
    האם אשה אחת יכולה לברך ולהוציא את האחרות?
    אם אשכנזיה ברכה כמו האשכנזים לשמוע מקרא מגילה, האם הוציאה בזה גם את הנוהגות כעדות הספרדים, וכן להיפך?

  2. הנוסח המדוייק אינו מעכב, רק אני מסופק אם ראוי כך לעשות לכתחילה, אולי האשכנזיות לכתחילה יצאו ידי חובה מאשכנזיה והספרדיות מספרדיה ואחר כך תקרא, או שכולן יברכו יחד כל אחת לפי מנהגה.

  3. מה לגבי ברכת שהחיינו בבוקר?

    אם הקורא ספרדי וקורא לספרדיות ואשכנזיות, האם אישה אשכנזית תברך שהחיינו לנוהגות כן או שכל אחת תברך לעצמה?