פסיקה

שאלה:

שלום וברכה
שאלתי בנושא זה כמה פעמיים פה באתר מכל מיני זוויות.
כוונתי על הפסיקה.
אני גדלתי בצורה מעורבבת קצת מבחינה הלכתית, וכנ"ל אשתי.
אני נשוי כבר כמה שנים, והחלטתי על הצמדות לפוסק מסוים בהכל.
החלטתי בלנ"ד לפסוק כר' שלמה זלמן אוריבעך זצ"ל, זה קו שאני יכל לחיות איתו ולא רחוק ממה שגדלתי עד כה.
ובהקשר לזה אשמח לכמה שאלות בנושא ויעוץ.
א. האם אני יכול לסמוך עליו גם כשמחדש משהו, גם כשהחזו"א וכדו', לא כשיטתו, אחרי שקיבלתי ע"ע להיצמד לפסיקותיו?
ב. קניתי בנתיים שש"כ, והליכות שלמה על דיני תפילה והמסתעף. אני אדם ספרדי, ובפותחי את השש"כ כתוב בהתחלה, כולל דיני שמירת שבת ויום טוב בשים לב לבעיות שהתעוררו בזמננו, לאלה הנוהגים כשיטת הרמ"א, זה אומר שכל ד' אני צריך לבדוק האם זה נגד שו"ע מפורש, בגדול כשיש מח' בדעת השו"ע אני יודע שאין נפק"מ לעדה שלי שלא במקום מנהג וכדו', מה הגדר הראוי בעניין הזה.
ג. בביתי ובלימודי כמובן שאני מעיין אחרי לימוד סוגיות, ואחרי המשנ"ב, בד' מרן החזו"א, ר' אלישיב, ר' ניסים, ר' בן ציון הרב עובדיה.
אבל בסוף רציתי בשביל השפיות וקו ברור וישר בביתי ובהנהגותי לא לקפוץ מפוסק לפוסק, וכמו שאחד מהרבנים כתב לי כאן.
האם קבלת רב זה בהכל, ברוב? (יש לשון של החזון שכותב אם ברוב הדינים פוסק כמותו), מה ד' ההלכה בזה?
ויש לי עוד שאלה אחרונה לא הלכתית אלא יעוץ
זה נכון וראוי ההחלטה שלי? כמובן החלטה זו לא באה מזלזול במה שגדלתי והבנה שאני גדול ומחליט, אלא רצון אמיתי לתפוס קו בחיים בתור אברך ספרדי, שגדל בסגנון ליטאי, שמכבד ומעריך מהרב עובדיה, ועד החזון איש, בסוף זה השקט והרוגע שלי של אשתי, וקו ישר לביתי, כמובן שאין אני חושב שפסיקת הלכה מסתכמת מראיה בשש"כ או בספר כזה או אחר, צריך ללמוד כל ד' מהמקור, אלא כמתווה כקו ברור, כקבלת פסיקותיו של ר' שלמה זלמן, מה הרב אומר?

יישר כח מראש
שאלה ארוכה, אבל התשובה תסייע לי מאוד, אם אפשר לציין את שמו של הרב שליט"א המגיב
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

נראה לי שזה בסדר גמור, בחרת לך רב גדול מאוד.

רק יש לשים לב כמובן אם יש דברים שאכן תלויים במנהגי העדות ולא מתאימים, בדגש על דברים בהם הספרדים מחמירים יותר מהאשכנזים [לא קורה הרבה, אבל יש לשים לב]. או כאשר יש פשוט חילוקי מנהגים וזה לא נושא של קולא וחומרא. אבל בכל הנוגע סתם כך להכרעה בשאלות אקטואליות, אכן טוב לבחור רב ולעשות כדבריו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום
    שהם כותבים לד' הרמ"א, הכוונה ההכרעה במה, בכל הספר, כי בהערות הם מביאים את כל הצדדים מהחזון איש ועד הרב עובדיה ביביע אומר?
    ולגבי מנהגים למה הרב מתכוון?
    והאם יש עניין לקנות ספריו על כל הנושאים או כללית ברוב לחפש דעתו, כמובן שאין איסור להחמיר כהחזון איש.
    אשמח לפירוט.

  2. אני לא בטוח שהבנתי מה אתה שואל.
    באופן כללי יש נושאים בהלכה שבהם יש מחלוקת שו"ע ורמ"א, בהם במקרים רבים הספרדים נוהגים כדעת השו"ע והאשכנזים כדעת הרמ"א. יתכן בספר כזה שתהיה התייחסות טבעית לשיטת הרמ"א בלי להזכיר שהשו"ע מיקל בזה. אני מניח שבדרך כלל כן מביאים את השיטות השונות.
    בודאי אין איסור להחמיר, ואדרבה, כאשר יש מחלוקת בין הפסוקים ואפשר בנקל לצאת ידי הכל, למה לא.