שומע כעונה במקום שאסור לדבר

שאלה:

שלום,
האם בזמן שאסור לי לברך ברכת "אשר יצר", לדוגמא אחרי "ברכו" בערבית, האם אני יכול לצאת ע"י מישהו שמוציא אותי בברכת אשר יצר ? כי בעצם זה זמן שאני לא יכול לברך , אך אולי כמו במקרה של דין שומע כעונה לדוגמא כאשר אדם נמצא באמצע תפילת שמונה עשרה ועוצר בקדושה ומכוון לצאת ידי קדושה ע"י השליח ציבור מדין שומע כעונה, הרי גם כאן ביכול אסור לו לענות לקדושה והוא עוצר ושותק ומכוון לצאת בקדושה.
אודה לתשובתכם

תשובה:

אדרבה, הבאת את הדוגמא הנכונה לכך שלא כדאי לעשות זאת עד כמה שניתן לברך אחרי שמונה עשרה, שכן גם לגבי קדושה באמצע שמונה עשרה יש דיון בראשונים בדיוק בשאלה זו, האם לצאת ידי חובה מדין שומע כעונה נחשב הפסק או לא, ולכן בשמונה עשרה כששומעים קדושה עדיף לכוון שאם האמת כדעת האוסרים אני מכוון שלא לצאת ידי חובה, ראה תוס' סוכה לח ב. אמנם נכון הדבר שמעיקר הדין אינו נחשב הפסק כמבואר בשו"ע בסימן קד.

שבת שלום.