כיצד מנחה בראש השנה משפיעה על הדין ?

שאלה:

שלום הרב,
שתי שאלות קטנות:
א. כיצד משפיעה תפילת מנחה על הדין הרי הדין הוא עד חצות?
ב. אדם שלא עשה מאמץ כל השנה אבל בעשרת ימי תשובה כן עשה ולעומתו אחד שיתאמץ כל השנה כולה אך בסיומת קצת פחות יתאמץ איך מסתכלים על זה?

תשובה:

שלום וברכה

1. הדין הוא כל ימי ראש השנה, יש זמנים מסוגלים יותר לדין, כמו שלוש שעות ראשונות של היום, זמן תקיעת שופר וכו', אבל ברור שכל המים הללו הם זמן של דין. אדרבה, אפילו לאחר ראש השנה עדיין כל עשרת ימי תשובה הנוסח הוא כתבנו בספר חיים טובים..

2. לא די להתאמץ בעשרת ימי תשובה צריך לחזור בתשובה על כל העוונות… אדם שעשה תשובה שלמה על כל עוונותיו מתכפר לו יותר ממי שלא עשה תשובה ויש לו מעט עוונות, אבל תשובה שלמה היא עד שיעיד עליו יודע תעלומות שלא ישוב לזה החטא עוד.. קשה להגיע לכך.

שנזכה לכל הטוב.