חובה להתחתן?

שאלה:

שלום רב.
רציתי לשאול איך אלוהים ציווה להתחתן בזמן שהוא כל יכל והוא ידע ויודע מראש על בריותיו שיהיו כאלה שלא יזכו להתחתן… אני מכיר אישית אנשים שאלוהים ברא אותם חיצונית "מכוערים" ולא נאים וכל שידוך שהם יוצאים הם מקבלים דחיה…
ויש להם אופי טוב … אבל לחיצוניות יש מרכיב של משיכה ושזה נעדר זה בעיה ועובדה שהם מקבלים סירובים… אז מה אדם כזה אשם שהוא לא מוצלך?
אגב האם מותר לאדם שהגיע לגיל 50 ולא זכה להתחתן .. להתפשר ולשאת אישה זקנה למשל בת 70 שלא יכלה להוליד? האם זה יחשב לא שלא יצטרך לחזור בגלגול והם זה נחשב חתונה לכל דבר?

תשובה:

שלום וברכה

הקב"ה מחייב אדם לעשות את ההשתדלות ובורא עולם יזמן לו את השידוך המתאים לו, אנחנו לא קבלנים של הצלחות אבל מוטל עלינו להשתדל. וכשם שאתה מכיר אנשים מכוערים וכו' שלא מצליחים, אני מכיר אנשים שלא נמצא בהם כל דופי ולא מצליחים ולהיפך, כל אדם צריך את ישועת ה', ובענין זה אין כללים, וכל אחד יבוא זמנו בעז"ה.

אדם בן חמשים לא טוב שישא אשה המבוגרת ממנו בעשרים שנה, כפי שכתבו חז"ל וכמובא בשו"ע סי' ב, שפער כזה לא עושה טוב לנישואין. אבל אי אפשר לחייבו לחפש אשה בת בנים עד כמה שזה לא מעשי.