שיפוץ בית שגולש על בין המצרים ותשעה באב

שאלה:

היי קנינו בית ברוך השם לפני חודש התחיל שיפוץ בבית והוא יגלוש כנראה עד סוף ספטמבר . עובדים שם ערבים .
מה עושים בנוגע לתקופת בין המצרים ותשעה באב ממשיכים רגיל או מבקשים ממהם לשבות ?

תשובה:

אם השיפוץ הוא לא ממש למגורים אלא נועד להרחבה ולהרווחה. עדיף להמתין עד לאחר תשעה באב. גם אם התחלת בשיפוץ לפני תשעה באב, ולצורך זה יש אפילו לפצות מעט את הקבלן אם הוא דורש. אולם אם זה לא הולך ויש נזק, ראה במקורות שיש להקל בעיקר בקבלן גוי. אם אפשר לפחות בתשעה באב עצמו שלא יעבדו גם אם זה כרוך באיזה נזק קל. יום אחד לא יקפידו. קבלן יהודי ודאי אין להעסיקו בתשעה באב. לפני ראש חודש אב הכל מותר לכתחילה גם על ידי יהודי.

בהצלחה

מקורות:

ראה משנה ברורה (תקנא ס"ק יב) "בבנין של שמחה – והוא הדין כל בנין שאין צריך לו לדירתו ורק שעושה כן להרווחה בעלמא אסור. ואם שכר לנכרי קודם ר"ח בקבלנות מותר בכל ואפילו בט"ב עצמו דנכרי אדעתא דנפשיה עביד. וה"ה אם קצץ עם הנכרי בקבלנות לצייר ביתו מותר לצייר מטעם זה. ומ"מ אם יכול לפייסו בדבר מועט שימתין עד אחר ט"ב תבוא עליו ברכה".

וראה בבן איש חי (א' ברים אות ג') שבתחילה כתב שאם התחילו אין מפסיקין. ואח"כ כתב שבציור וכיור (נוי הבית) ששכר בקבלנות, אם אפשר לפייס את הקבלן בדבר מועט שיספיק עד תשעה באב, ראוי לעשות כן. וסיים שבנין להרוחה דינו כמו ציור וכיור.

בהצלחה