תיווך שנעשה על ידי עובד משרד

שאלה:

פנה אלי חבר ונפשו בשאלתו. הוא עובד בתור מנהל מכירות של חברת נדל"ן כאשר בחברה יש מחלקה הנקראת יד 2. מדובר במחלקה שעוסקת בתיווך עבור לקוחות שרוכשים משרדים בפרוייקטים שהחברה בונה, וכאשר הפרוייקטים מוכנים אז החברה עוזרת לאותם לקוחות למכור/להשכיר את המשרדים שלהם וגובים דמי תיווך עבור החברה. חשוב להזכיר שזאת לא עיקר פעילות החברה אלא כשירות עבור לקוחות מה שנקרא "על הדרך". במקביל הבחור הנ"ל עושה גם עסקאות פרטיות שלא קשורות לחברה אלא עם אנשים שמגיעים אליו באופן עצמאי. לפני כחודשיים פנתה אליו מתווכת שעובדת בחברת תיווך בבקשה למצוא משרדים עבור הלקוח שלה המעוניין לקנות משרד בבניין שהוא עובד גם כן. (מדובר בבניין שהחברה בנתה והוא חלק מפעילות המכירות בחברה). החבר הנ"ל פנה לבעל היחידה שמעוניין למכור וקישר בין הצדדים עד לחתימת העסקה. יצויין כי מנהל משרד התיווך מכיר את מנהל המכירות הנ"ל שעובד בחברה ואף הזכיר זאת במהלך הפגישות. כעת נשאלת השאלה לגבי דמי התיווך מהעסקה הנ"ל. מצד המוכר הוא משלם למי שהביא את העסקה לכלל מימוש שזה מנהל המכירות הנ"ל ולא איכפת לו כלל מי תיווך. מצד שני המתווכים שהביאו את הקונה מכירים את המנהל כעובד החברה ולא ברור האם הפניה אליו היתה בעקבות זה שהוא עובד החברה או כאחד שעושה עסקאות פרטיות כחלק משיתוף פעולה. החשש הוא שביום מן הימים המתווך שמכיר את בעל החברה יגיד בעבודה של המנהל שהוא ביצע אתו עסקה בבניין וזה יכול לעורר שאלות. החברה אינה יודעת שהמנהל הנ"ל עושה עסקאות מהצד וגם אין לו אפשרות לומר להם זאת. בסופו של דבר למי שייכים דמי התיווך הנ"ל?

תשובה:

שלום וברכה,

המנהל מכירות שעשה את התיווך מצד המוכר הוא המתווך מצד המוכר ולא מצד הקונה. ושני המתווכים הם מצד הקונה, והם יקבלו תיווך מצד הקונה. ולכן המנהל מכירות שהביא את המוכר אם הוא הביא את המוכר מעצמו ולא ממידע שקיבל מהמשרד שבו הוא עובד, הוא זכאי בתיווך מצד המוכר. אבל אם הוא הביא את המוכר מהמשרד שבו הוא עובד, הרי הוא פועל של המשרד והרווחים שהגיעו מעבודתו שייכים למעביד שלו. ודינו שווה לעובד במשרד תיווך שעשה פעולת תיווך, שאם קיבל מידע מהמשרד ומתווך את העסקה, התשלום שייך למעביד שלו.

בהצלחה.