האם בוטנים זה קטניות?

שאלה:

ידוע שבוטנים הגרמ"פ היקל שלא נקרא קטניות כי לא היה בגזירה
מדוע א"כ נהגו להחמיר במאכל במבה. הרי זה שאלה של דרבנן
האם החומרא זה רק בגלל שבד"ץ העדה החרדית שהוא גוף הכשרות מחמיר בזה וממילא נמשכו אחריו.
והאם למעשה ניתן להקל בזה [או לכה"פ לקטנים]

תשובה:

הויכוח על בוטנים ימיו כימי עולם, וגם הגר"מ פיינשטין ציין שרבים נוהגים להמנע מכך, ולאלו שנהגו אין להם לשנות מנהגם, אלא שסבר שמי שלא נהג בזה לאיסור אין לאסור עליו ולכן מותר לתת לזה הכשר לאלו שנוהגים להקל.

מקורות:

שו"ת אגרות משה או"ח חלק ג' סי' ס"ג ומקראי קודש פסח חלק ב' סי' ב', וכתב שם שאף שמדינא מותר כיון שאין זה קטניות, אך נוהגים למעשה שלא לאוכלם בפסח.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. איך אני יודע מה נהגתי בזה?
    ברור שאצל ההורים שלי לא אכלו [ואצל רבים], כי היה כתוב על השקית שזה רק לאוכלי קטניות.
    רוב דרוב האנשים לא נכנסים לשאלות, במידה וגוף הכשרות כותב שזה קטניות…

  2. זה לא נושא של דחוף
    "תורה היא וללמוד אני צריך"
    ולכן שאלתי אם יש לזה תוקף של מנהג
    [וגם יכול להיות נפק"מ – למשל ילד במכולת בוכה ורוצה במבה, להתעקש איתו, או לתת לו – במאמר מוסגר זה גם יכול להכנס לשאלה של שמחת יו"ט – כמובן שלא חייבים מדין שמחת יו"ט לאכול הכל או לתת לילד כל מה שהוא רוצה – אבל למנוע משהו שמותר מעיקר הדין לא יודע האם זה ראוי]