זמן יציאת שבת הכי מוקדם

שאלה:

שבוע טוב,
ביום שישי הגיע אחד מחברי הקהילה לתפילת מנחה בערב שבת במכוניתו. בד"כ מניח את המפתח במקום מסוים בבית הכנסת על מנת לקחתו במוצאי שבת אחר התפילה. השבת שכח את המפתח בכיסו וגילה זאת בביתו בליל שבת, הוא הוציא את המפתח כדין כלי שמלאכתו לאיסור. השאלה היא האם במוצאי שבת יוכל לומר ברוך המבדיל 5 דקות לפני זמן הלוח ואז לקחת את המפתח לתפילת מעריב בצאת שבת (זמן הלוח)?

תשובה:

שלום וברכה

ראה, הזמן הכתוב בלוחות הוא בדרך כלל 35 דקות לאחר השקיעה, וזאת מתוך הנחה שהזמן המקובל לצאת הכוכבים הוא 18 דק' לאחר השקיעה, מוסיפים עוד רבע שעה שיעור תוספת שבת [ראה משנה ברורה סי' רסא], אינני אומר שזה חיוב גמור, מעיקר הדין רבים סברו שדי בדקות ספורות לתוספת שבת, וכן רבים הם הסוברים שזמן יציאת הכוכבים הוא 13.5 דקות לאחר השקיעה ולגבי דינים שונים סומכים על שיטה זו, אבל כיון שמדובר בשבת החמורה לא הייתי מיקל בזה מחמת הטירחה הזו לשוב לאחר צאת השבת שוב לבית הכנסת. אני בכלל ממליץ בצאת השבת לא לעשות מלאכה ממש לפי הזמן בלוח, אלא להמתין עוד קצת לפי שיעור הזמן של החזון איש, שלדבריו צאת הכוכבים בארץ ישראל זה רק כ35 דקות לאחר השקיעה, ואז ביחד עם הערבית לאחר התפילה זה בדרך כלל כבר גם אחר זמן תוספת שבת. והמחמיר לחשוש לשיטת רבינו תם תבוא עליו הברכה, ידוע הרי שכך פסק השולחן ערוך במקומות רבים כדבר פשוט, וכן הסכימו עוד כ170 פוסקי הלכה במשך הדורות וכפי שנמנו על ידי בעל שו"ת דברי יציב, ובאירופה בקהילות רבות נהגו כך בפשיטות, לכן המחמיר בזה תבוא עליו הברכה, אבל ודאי אין ראוי להקדים כל כך כמו שהצעת.