הסמכה לרבנות – איך מי ומה?

שאלה:

איזה מוסדות יש להסמיך תלמיד חכם להיות רב ופוסק ומה הדרגות של ההסמכה? האם חב"ד יכול להסמיך? האם העדה החרדית בירושלים יכולה להסמיך? האם אוניברסיטת בר אילן מקנה תעודת הסמכה? האם האוניברסיטאות בני יורק ובלוס אנג'לס: ישיבה יוניברסיטי, מקנים הסמכה? וכמה שנים צריכים ללמוד אצל רב פרטי כדי לגשת לבחינה? והאם רב פרטי יכול להקנות תעודת הסמכה? כמו הרב בן ציון מוצפי? והרב אמנון יצחק? האם פשוט אפשר ללמוד את החומר באופן פרטי ולגשת לבחינת ההסמכה בישיבה או ברבנות הראשית?

תשובה:

שלום וברכה

בזמנינו שההנהגה השלטונית שלנו אינה על פי תורה, ואין לנו מלך וסנהדרין, והסמיכה במובנה ההלכתי הנוגע להרבה מאוד תחומי פסיקה כללי אינה קיימת, ולא תהיה עד ביאת המשיח, המושג סמיכה לרבנות המקובל, הוא בעצם רק כעין "תעודת יושר", עדות של רב מוכר המעיד על נושא התעודה שנבחן אצלו והוא ראוי להורות הלכה. לכן, כאשר אתה רוצה לבחון סמיכה, תבחן אותה כמו שאתה בוחן למשל מערכת כשרות, אם הרב החותם מוסמך עליך כראוי לסמוך הרי שיש לתעודתו ערך… בחינות הסמכה של הרבנות הראשית יש להם ערך, בכך שאתה יודע שנעשתה בחינה שיטתית מקיפה של כל תחומי ההוראה, אבל המציאות מוכיחה שלאו דוקא אלו שעברו בחינות ברבנות הם תלמידי חכמים גדולים ולאו דוקא אלו שלא עברו הם פחות מוסמכים, זה מאוד תלוי בקהילות השונות וסגנונן, אדם שילך להבחן בעדה החרדית הוא פשוט לא אותו אדם שילך להבחן ברבנות וכו'. ולכן הדרך הנכונה לבחור רב או מורה הוראה, היא פשוט לברר עליו היטב אצל תלמידי חכמים מובהקים שמכירים אותו, ורק כך ניתן לדעת אם יש בו את כל המורכבות הנדרשת כדי להורות הלכה ולתת עצה לרבים.

יום טוב ומבורך.