סעודה מפסקת – תשעה באב

שאלה:

בס"ד
שלום וברכה
בעניין סעודת מפסקת בערב ט באב , מותר לאכול רק 2 תבשילים כלומר ביצה קשה עם קרקר למשל ?
והאם יש ברכה מיוחדת או לשם יחוד לפני הסעודה בדומה לסעודה מפסקת של יום הכיפורים ?
והאם הסעודה חייבת לכלול פת דווקא ? וכנ"ל לגבי מוצאי ט באב . או שאפשר לאכול מה שרוצים ?

תשובה:

שלום וברכה

אסור לאכול שני תבשילים רק אחד. אבל תבשיל זה לא מאפה… אפשר לאכול לחם קרקרים כמה שרוצים, אבל מלבד הביצה הקשה שלא יהיה עוד תבשיל. אפשר לאכול ירקות גבינות מימרחים למיניהם. מומלץ לאכול ארוחה טובה ומשביעה אחרי צהריים שכוללת דגים חלבונים וכו', כדי שיקל לצום, ואחר כך לפני התענית בסעודה מפסקת לאכול רק את הנ"ל. אין שום ברכה או לשם יחוד ואינני מכיר דבר כזה גם בערב יום הכיפורים. במוצאי תשעה באב אסור בשר ויין, מלבד זה הכל מותר.

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. הערה על סוף הדברים.
    מלבד איסור בשר ויין שנוהג גם בעשירי באב, יש איסור כיבוס, רחיצה, ותספורת. לפחות חלק מהמנהגים.

  2. אם הוא הדבר היחיד. וכיון שנהגו לאכול ביצים קשות שהם סמל לאבלות, ממילא אי אפשר לאכול עוד תבשיל, את הדג אוכלים עכשיו בארוחת צהריים.

  3. השולחן ערוך סימן תקנב סעיף ב שאסור לאכול דגים בסעודה מפסקת.
    זה לשון השולחן ערוך –
    "אפילו בשר מלוח שעברו עליו יותר משני ימים ולילה אחת, ובשר עופות ודגים, ויין מגיתו, דהיינו שאין לו יותר משלושה ימים, נהגו לאסור:"