לתבוע בערכאות אדם שאינו שומר תו"מ

שאלה:

שלום רב, לפני כחצי שנה רכשתי בשכירות מוצר מחנות והמוצר היה פגום והיה בנינו התנהלות להחלפת המוצר אך בסופו של דבר החנות לא החליפה ולא סיפקה את המוצר התקין למרות שזה בשכירות ואחרי תום השכירות (החוזה) הם לוקחים את המוצר. בדקתי עם עו"ד ויש עילה לתביעה וקבלת פיצויים בבית המשפט. בעלי החנות לא דתיים ולא יגיעו לדין תורה. האם מותר לי לתבוע אותם בערכאות?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לתבוע בבית משפט אלא אם הנתבע סירב להופיע בבית דין, ובית דין יתנו לתובע היתר לתבוע בערכאות. בכסף הקדשים כתב שאם ברור שלא יבור להתדיין בבית דין מותר לתובע מיד בערכאות וא"צ היתר מבית דין. כדי להשתמש בהיתר של הכסף הקודשים צריך שברור שגלוי וידוע שהנתבע לא יגיע לבית דין. אדם שאינו שומר תו"מ לא ניתן לקבוע שלא יסכים לדון בבית דין, ולכן יש לתבוע בבית דין תחילה. חברה גדולה שבבעלות אנשים שאינם שומרים תו"מ ברור שלא יגיעו לדון בבית דין, ואז יהיה מותר לתבוע בערכאות מיד.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כסף הקודשים סימן כו.