אמן אחר ברכה של ילד

שאלה:

אשתי מורה בבית ספר בכיתות א וב. האם צריכה לענות אמן לאחר הברכות של התלמידים?

תשובה:

שלום רב,

היא יכולה בהחלט לענות אמן אחר ברכותיהם (כשהם מברכים על אכילה וכד’). וראה במקורות.

מקורות:

כתב בשו”ע סי’ רטו סעי’ ג’: “הא דאין עונין אמן אחר תינוק, דוקא בשעה שלומד הברכות לפני רבו, שמותר ללמד לתנוקות הברכות כתקנן …אבל בשעה שהם מברכין לפטור את עצמן, כיון דבני חינוך הם עונים אחריהם אמן”. ודקדק המשנה ברורה שם שרק אם הוא כבר בן חינוך עונים אחריו אמן. וראה בשו”ת אור לציון ח”ב פרק יד תשובה לג שכתב שהגיל הוא בערך כבן שש או שבע – העיקר הוא שהוא יודע למי מברכים. עוד הוסיף שם שאם הוא מסופק אם הוא יודע למי מברכים, אין אומרים אמן על ברכותיו. ונותן שם עצה לומר את הפסוק ברוך ה’ לעולם אמן ואמן ולסיים אמן עם סיום הברכה של הקטן.