קברי צדיקים ביארצייט

שאלה:

שלום א. מה המקור למנהג ללכת על קברי צדיקים ביום היארצייט? ב. מה העניין והסגולה שבדבר בללכת דווקא ביום היארצייט? ג. מה ההיתר לצאת לחו"ל לצורך תפילה על קברי צדיקים? תודה

תשובה:

שלום וברכה

המקור לבקר בקברים בכלל ובקברי צדיקים בפרט ביום היארצייט, הובא כבר ברש"י ביבמות קכב ע"א ד"ה תלתא ריגלי בשם תשובות הגאונים, שביום פטירתו של אדם גדול בכל שנה באים לקברו ועושים שם כבוד גדול ומתקבצים שם ת"ח ללימוד וכו', עיין שם.

בנוגע ליציאה לחו"ל לקברי צדיקים האריך בזה השדי חמד מערכת ארץ ישראל שזה נחשב יציאה לצורך מצוה, המקור הבסיסי לכך הן דברי הרמ"א או"ח סי' רמח שאפילו לראות את פני חברו שלא ראהו זמן רב נחשב צורך מצוה, כל שכן כאן שיש ענין של תפילה וחיזוק וכו'. אמנם כמובן המחמיר בזה בהחלט יש טעם לדבריו ותבוא עליו ברכת הטוב.

ערב טוב.