הזכרת אב ואם בברכת המזון לאחר פטירתם

שאלה:

אני נשואה ויש לי ילדים. שני הורי נפטרו תוך זמן קצר. איך עלי לברך בברכת המזון: האם להזכיר את אבי מורי ואמי מורתי?

תשובה:

שלום וברכה

רבים מגדולי החסידות נהגו לומר את הרחמן על ההורים גם לאחר פטירתם, כך כתב בדרכי חיים ושלום לבעל המנחת אלעזר ממונקאטש אות שח, כך היה מנהגו של בעל הדברי יציב מקלויזינבורג צאנז, כמובא בס' הליכות חיים עמ' קב, וכן מנהג חב"ד, כמובא בס' מנהגי חב"ד עמ' 22 ממנהגו של הריי"ץ מליובאוויטש ראה ס' השיחות שנת תרח"צ עמ' 262. אמנם בקובץ אור ישראל מאנסי חלק נא עמ' רנ"א, הביא אחד המגיבים בשם הגר"ש וואזנר זצ"ל שכמדומה שמנהג העולם אינו כן.

ערב טוב ומבורך.

מקורות:

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. רציתי עוד לשאול ידוע לי שבשנת האבל שלי אסור לי לשמוע מוזיקה משמחת אבל האם מותר לי לשמוע מנגינות שקטות ומרגשות שיכולות להביא אפילו לדמעות?

  2. מעניין שבזמן חז"ל היו מנגנים אפילו בהלוויות, והרמב"ם פוסק הלכה למעשה ש"אפילו עני שבישראל לא יפחתו לו משני חלילין", ובדורנו אסרו זאת…

  3. אני מתנצל שלא הבנתי את שאלתך, ברור שאין קשר בין מוזיקה עצובה בשנת האבל למה שהיו מחללים בלוויה, שם החליל היה באופן של קינה על המת! דבר כזה ודאי אינו חורג מהאבלות, אדרבה הוא חלק ממנהגי האבלות! השואלת שאלה לגבי מוזיקה שאינה מביאה למחול, אבל אינה קשורה לאבלות, אלא סתם מוזיקה שקטה ומרגשת. זה ודאי אסור.