התורה מתקיימת במיעוט אכילה

שאלה:

בוד הרבנים הגאונים שליטא עד שאדם מתפלל שיכנס תורה לתוך גופו יתפלל שלא יכנסו מעדנים לתוך גופו" (תוס' כתובות קד ע"א ד"ה לא, על פי הילקוט שמעוני פרשת ואתחנן רמז תת"ל). רציתי לדעת מה נחשב למעדנים האם כל ארוחה טעימה היא בגדר מעדן או שיש כוונה אחרת זכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה

אצל כל אדם לפי דרגתו ומעלתו. לא מדובר על איסור ממש, אלא שהתורה מתקיימת במי שעוסק בה במיעוט אכילה ומיעוט שינה, ואינו רדוף אחרי תאוות העולם הזה. כמובן שלהתענות ולהתנזר מדברים באופן שגורם למיעוט שמחה וחשק זה עצת היצר, לכן כל אחד במקום שבו הוא נמצא יעשה איזו השתדלות נוספת. אחר פטירתו של הגראי"ל שטיינמן היו עדויות מפעימות לגבי מיעוט אכילתו, קשה להאמין שאדם יכול להתקיים על הקומץ פירורי לחם ששרה בחלב וזה היה מאכלו עם מעט תפוח מרוסק במשך שנים רבות יום יום…