החילוק בין מזוזה לטבילת כלים בנוסח הברכה / ברכה על טבילת כלי אחד

שאלה:

ידוע שיש שוני בנוסח הברכה על טבילת כלים בין אם טובלים כלי אחד או כמה כלים. מדוע אין את אותו השוני בברכה על קביעת מזוזה או כמה מזוזות?

תשובה:

שלום וברכה

אחרונים רבים דנו בשאלה זו, וראה משמרת חיים להגרח"פ שיינברג זצ"ל דיני מזוזה אות ד' שכתב, שחיוב מזוזה הוא על כל פתח בנפרד ומתקיימות כאן מצוות שונות, ולכן הברכה היא תמיד בלשון יחיד כביכול היא נאמרת על כל מזוזה בנפרד, משא"כ טבילת כלים שאינו חיוב על כל כלי בפני עצמו, אלא הוא חיוב על האדם – שיטבול את כליו שבאו לו מגוי, ולכן גם כשטובל כמה כלים הכל מצוה אחת ויש לכוללה בלשון רבים. וראה עוד מה שכתבו באופנים דומים, בשבט הלוי ח"ו סי' קס, אז נדברו ח"ג סי' סא.