האם מותר לסטודנט שעובר סטאז' במפשטים לעזור ולתבוע בבית משפט

שאלה:

שלום וברכה
רצוני לשאול לגבי התמחות במשפטים (סטאז' לפני עריכת דין), האם מותר לעשות זאת בתביעה הפלילית של הפרקליטות (בדר"כ מדובר בסיוע בהכנת כתבי אישום, הגשת בקשות לבתי משפט וכדו' ולעיתים גם בייצוג מסויים בבית במשפט)? האם מותר לעשות זאת בסנגוריה הציבורית (פעולות כנ"ל מצד ההגנה)? והאם מותר לעשות את ההתמחות בבית משפט (סיוע לשופטים בהכנת החומר וכתיבת פסקי דין. אזרחי או פלילי)?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

עו"ד חרדי או סטודנט שמתעסק עם בתי משפט צריך לדעת את הכללים מתי מותר לייצג לקוחות ומתי אסור. לכן ראוי להתייעץ עם דיין בכל נושא, כדי שלא להיכשל במרים יד בתורת משה ח"ו.

בכללות: מותר לעו"ד לייצג את הנתבע שתבעוהו בערכאות. אך לייצג תובע או לכתוב כתב אישום נגד אדם אחר – אסור.

לתבוע חברה בבעלות חילונים שברור שלא יגיעו לבית דין, או אדם פרטי שברור שיסרב לבית דין – ויש לוודא שאכן אינו מוכן לדון בבית דין.

על נושאים פליליים [לא אזרחי] שאין כוח ביד בית דין לחייב ולהעניש, מותר לפנות לבית משפט.

תביעה נגד חברת ביטוח, להוציא מהם את הפיצויים – מותר לפנות בבית משפט. והטעם: שחברת ביטוח מתחייבת מראש לשלם את כל הפיצויים שיורו להם בבית משפט, והתביעה בבית משפט מבררת את גובה הפיצויים שהם חייבים. תביעה בבית דיין לא תועיל, כיון שחברת הביטוח לא יכולים להוציא על סמך פסיקה בבית דין.

כאמור מומלץ שתייעץ בכל דבר כדי שתלמד מה מותר ומה אסור.

בהצלחה.