סחיטת תפוז בשבת

שאלה:

האם מותר לסחוט תפוז לפי הרי"ף בשבת ובדעת הר"ן האם גם שאר פירות, או רק זיתים וענבים והאם מקור האיסור מדאוריתא או מדרבנן?

תשובה:

שלום וברכה

זה ודאי שאסור לסחוט תפוז בשבת, שהרי מפורש שתותים ורימונים אסור לסחוט מדרבנן ואין חולק בדבר, כל הנדון הוא האם פרי שרגילים לסוחטו כמו תפוז אסור מן התורה: לדעת רש"י שבת קמה א שהטעם בזיתים וענבים שאסור לסוחטם מהתורה הוא משום שרגילים לסוחטם, יתכן שבזמנינו גם תפוזים בכלל, אבל לדעת הר"ן שזיתים וענבים המיץ שלהם משקה ושאר פירות זיעה בעלמא, גם בזמנינו האיסור הוא רק מדרבנן.