סחיטה בדרך אגב בשבת / מעשר ממכירת חפץ ללא רווח

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום להלן כמה שאלות בבהלכה.

שבת:
1 האם מוצר מזון שפתחנו ולאחר שהמוצר על שולחן גילינו שהוא מקולקל. האם הפך למוקצה ואם כן אין ניתן לפנות אותו כייו שהוא על צלחת.

2לגבי שעון עם רצועות עור בשבת. במידה והרצועה נרטבת עקב נטילת ידיים זיכה וכיוצא בזה. האם תהיה בעיה של סחיטה. האם יהיה מותר להוריד מהיד ולהחזיר כאשר הוא רטוב.

3. השבת אבידה. בת משפחה מצאה במקום מרוחק על ריצפה כניראה תחנת דלק. משקפי שמש ונתנה לאישתי מה הדין בנושא למשקפיים מעט בלאי של שימוש אבל לא סימן מובהק. המקום בו נמצאו מרוחק ואיני יכול להגיע לשם בזמן הקרוב מה גם שאיני יודע בדיוק היכן.

ושאלה אחרונה. האם יש לעשר ממכירת מוצר משומש כגון רכב שנקנה ב15500 ונמכר לאחר זמן ב15000. או מוצרים ללא מחירון אופניים שרכשתי ב1500 ולאחר ארבע שנים מכרתי ב500

תודה רבה וסליחה על כמות השאלות

תשובה:

שלום וברכה

  1. אם אינו ראוי למאכל הוא אכן מוקצה, אלא שדינו ככל פסולת שמותר לפנות מהשלחן לאשפה מדין גרף של רעי.
  2. אין כאן חשש סחיטה, משום שאין לו כל שימוש בסחיטה, המים שיוצאים הולכים לאיבוד, וחלקם השני חוזר ונבלע בבגד, ראה ס’ מנחת שבת סי’ פ ס”ק קלא, וכן הורה הגרש”ז אויערבך בס’ מאור שבת ח”ב מכתב לד אות יד. זאת מלבד החילוק בין עור לבד לענין זה.
  3. אם אין סימן אין צורך להכריז.
  4. אין צורך לעשר כיון שמכרת את החפץ בשוויו ולא הרווחת עליו.