כפיית האשה לעלות לארץ ישראל בזמנינו – המשך

שאלה:

שלום לרבנים לפני כמה זמן שאלתי אליבא דרמבם שלא מנה מצות ישוב ארץ ישראל אם כן למה מותר לכפות הבעל את האשה ? הפנתם אותי למאמר שנגע בשאלה אבל כתב בצריך עיון ולא הבנתי אם יש תשובה או נישאר בצריך עיון? אשמח לביאור תודה רבה וסליחה על הטירחה המרובה

תשובה:

שלום וברכה

מה שכתבנו לפילפולא ברמב"ם שיתכן שבזמנינו לא ניתן לכוף, הוא רק לפילפולא, לדינא, סיימנו במאמר הנזכר כך:

עכ”פ לענין הלכה, ראה פאת השולחן סי’ א שהכרעת כל הפוסקים שמצות ישוב הארץ נוהגת בזה”ז, וכן האריך להוכיח באבנ”ז סי’ תנד, ונקט שגם הרמב”ם מודה לזה, ויתישבו נמי הדברים עמש”נ לשיטתנו בדברי הרמב”ם, וכן העיד החזו”א באגרותיו (ח”א סי’ קעה) שכן הכרעת כל הפוסקים ראשונים ואחרונים.

אמנם לענין כפיית הבעל את אשתו לעלות ציינו הפוסקים לדעת הסוברים שאין הבעל יכול לכפותה בזה”ז משום סכנת הדרכים, וכמו”כ יכולה היא אף לומר קים לי כדעת הסוברים שמצוה זו כלל אינה נוהגת בזה”ז, כמבואר בפת”ש ובאר היטב אבהע”ז סו”ס עה.