קניית בגדים בין המצרים

שאלה:

האם מותר לקנות בגדים בשלושת השבועות בלי ללבוש? והאם מותר לקנות וללבוש למשל חולצות ליעום חול שלא מברכים עליהם שהחיינו?

תשובה:

שלום וברכה

בגדים חשובים שמברכים עליהם שהחיינו יש להמנע מלקנות גם אם לא מתכוננים ללובשם עד אחרי תשעה באב, משתי סיבות: א. הגרי"ש אלישיב מאוד התרעם על כך שמברכים שהחיינו בלבישה ולא בקנייה שהוא שלא כדין. ב. גם אם נוהגים לברך בלבישה ולא בקנייה, נהגו להחמיר בכל בגד כזה שיש בו שמחה רבה אף שבפועל לא מברכים עליו, וכבר נתקבל הדבר למנהג, וראה משנה ברורה סי' תקנא ס"ק מו בענין זה. אמנם בס' נחמת ישראל פרק ד הערה 79 הביא מהגרש"ז אויערבך שהקל בזה למי שאינו מברך אלא בלבישה, אבל דומה שהמנהג אינו כך. בגד ליום חול שלא רגילים לברך עליו שהחיינו ואין בו שמחה רבה – מותר. כמובן רק עד ראש חודש אב.