מתנה על מנת להחזיר בקדושין

שאלה:

כבוד הרבנים שליט"א
שלום וברכה
מדוע בד' מינים מתנה ע"מ להחזיר מועיל ואילו בקדושין (טבעת) לא מועיל?
בכבוד רב

תשובה:

שלום וברכה,

הגמרא בקידושין דף ו ע"ב מבארת שכל מתנה ע"מ להחזיר הרי היא מתנה מעולה, ולכן מועיל בד' מינים. אלא שבאשה לא קונה במטבע ע"מ להחזיר משום שחליפין לא קונה, ומתנה ע"מ להחזיר דומה לחליפין. וביאור התוספות [ד"ה לבר], שאנשים יראו שמחזירה את המתנה יטעו ויחשבו שקידש את האשה בחליפין, ויאמרו שאפשר לקנות אשה בחליפין. לכן גזרו חכמים שאשה לא מתקדשת במתנה ע"מ להחזיר.

בהצלחה.