התחיל לאכול בערב ראש חודש ביום והמשיך בלילה – ברכת המזון

שאלה:

שלום לרבנים נטלתי ידים בבין השמשות האם בברכת המזון לומר יעלא ויבוא מה דעת הרב עובדיה?נשמח למקורות

תשובה:

שלום וברכה

אם אכלת כזית פת גם לאחר צאת הכוכבים, ולענין זה אפילו 13.5 דק' לאחר השקיעה הוא כבר צאת הכוכבים, וכבר נכנס ראש חודש, יש לומר יעלה ויבוא [כל הדיון מצתחיל כאשר ראש חודש במוצאי שבת ואי אפשר לעשות תרתי דסתרי, לומר גם רצה מחמת היום שעבר וגם יעלה ויבוא מחמת היום הבא, אבל כאן שאין חשש כזה, הכזית שנאכל בלילה מחייב ביעלה ויבוא] ראה משנה ברורה בסי' קפח ס"ק לג, ורעא ס"ק ל. במקרה שאדם סיים את הארוחה לפני צאת הכוכבים אלא שלא בירך עדיין ברכת המזון, נחלקו בענין זה השו"ע והרמ"א בסי' רעא סעי' ו, לדעת השו"ע כיון שהברכה נאמרת בלילה יש לומר יעלה ויבוא ולדעת הרמ"א אין לומר, כיון שלא אכל בלילה כלום. במקרה שגם ברכת המזון נאמרת בין השמשות אין לומר יעלה ויבוא.

חודש טוב ומבורך.