לקנות בית מהבנק

שאלה:

האם יש איזה איסור לקנות בית מהבנק אשר שייך ליהודי ולא שילם המשכנתא? איזה איסור אפשר להיות? ואיפוא בשו"ע והנו"כ ובספרי השו"ת מדברים ע"ז? והאם יש בזה משום ועשית הישר והטוב?

תשובה:

שלום וברכה,

האיסור שעלול להיות כיון שאין יאוש לקרקע, ולעולם הקרקע שייכת לבעלים. ולכן גם אחרי שיקנה מהבנק היות והבנק לא דנו לפי דיני תורה, נמצא שהבית עדיין שייך לבעליו.

אך למעשה יש להתיר מהטעמים להלן: א. הנתיבות סובר שאם לפי משפט הערכאות לא יוכל להוציא את הקרקע, יש יאוש לקרקע. ולכן במקרה שהבנק מוכר באישור בית משפט, אין כל סיכוי להפר את הפסיקה שלהם, ויש יאוש לקרקע.

ב. בבנק חתם שמסכים להליכים משפטיים שלהם, לכן לא ניתן לשלול לגמרי שזה גזל.

ג. הטעם העיקרי שמעתי מהגאון הרב מנדל שפרן, שאם תימכר דירה בשכונה חרדית על ידי הוצאה לפועל, וכל החרדים יראי ה' ימנעו ידם מהקנייה, ההפסד כולו של בעל הדירה, כיון שהדירה תימכר לאחרים בזול. וככל שיש יותר הצעות המחיר עולה, והרווח לבעל הדירה. נמצא שאדרבה ראוי להשתתף במכירה של הוצאה לפועל ולהעלות את המחיר כדי שבעל הדירה יקבל כמה שיותר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה נתיבות רלו ס"ק ו. ושסג ס"ק א