להפעיל בילוש בכדי לאיים לטובה?

שאלה:

בס״ד
שלום לרב, שאלה קשה ששאלו:
שני אחים שעבדו ביחד ובטעות האח האחד הסכים לרשום את הנכס על שם האח השני ( שדרך זה יוכלו לקבל את ההלוואה), ולאחר כמה שנים הנכס שווה כמה מיליונים , והאח שהנכס רשום עליו לקח את הכל לעצמו.

בכל דרך שניסה לשכנע את האח לתת לו את חציו לא הועיל, והשאלה :
האח שהפסיד רוצה להפעיל מעקבים ולמצוא את האח שעושה דבר פלילי או אסור ובכך לאיים עליו שיחזיר את המגיע לו.
(האח העשיר אינו דתי כלל, והאח שהפסיד דתי)
האם מותר לו לעקוב אחריו ולנסות למצוא משהו שיוכל לאיים עליו להחזיר?

חשוב לציין שהאח הדתי נשאר ממש בלא כסף… עם אשתו והילדים שכבר גדולים.

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין אם הצד השני אלים, והדרך היחידה להוציא מידו הוא באיומים של מסירה לרשויות, מותר לעשות זאת.

ולכן, יש לומר לאח המופסד שאחר שיתפוס את השותף בעבירה פלילית יתייעץ עם רב מוסמך כיצד לפעול, כדי שלא ייכשל באיסורים.

בהצלחה.

מקורות:

בשולחן ערוך חו"מ סימן ד נפסק שאדם יכול לעשות דין לעצמו כאשר ברור שהצדק עימו. אך אסור לומר לגוי שיכה את השני ויעשה דין עבורו. ולכן אסור למסור אדם לרשויות ולהפסיד לשני כדי להציל את עצמו. וכתב האורים ס"ק ה שאם הבע"ד אלים ולא יישמע כלל, מותר להציל על ידי גוי. ולכן אם השותף הוא אדם אלים שלא יבוא כלל לדיון מותר למוסרו. ואם אינו אלים אסור למוסרו ולהפסידו, אך מסתבר שלאיים עליו בלי לעשות מעשה יהיה מותר.