תשלום על אזכרה

שאלה:

שלום רב. שבוע הבא חודש מאז פטירתה של סבתא שלי. התקשרתי לרב לבקש שיקרא קדיש (וכל מה שצריך באזכרה) הוא ישר דאג להגיד לי על התשלום, אמר שנהוג לתת מינימום 250 שח (אבל תתן כמה שתרצה).
השאלה אם זה מקובל אם כן כמה מקובל לתת? או שזה מצווה?
תודה

תשובה:

שלום רב,

לי אין מושג מה מקובל. אבל כאשר מבקשים ממישהו טובה כלשהו, להיות משועבד לומר קדישים בשלש תפילות ביום מסוים, לומר דברי תורה, משניות או כל דבר אחר. אני מניח שאם הוא מבקש תשלום, צריכים לשלם לו. נכון, יש רבנים יש להם פרנסה מסודרת אחרת, ולכן כאשר מבקשים מהם, לפעמים הם מוכנים לעשות ללא תשלום. אבל אנשים צריכים לדעת, רבנים גם צריכים להתפרנס. ואם המקצוע שלהם זה "רבנות" הם בהחלט זכאים להתפרנס מזה. (יש שאלה אחרת מה ההיתר לקחת כסף על לימוד תורה, משום "מה אני בחנם אף אתם בחנם" אולם למרות שיש היתר ברור ברוב המקרים, בסיטואציה שלך שאתה מבקש ממנו ללומד ולהתפלל דברים מסויימים לעילוי נשמת יקירך, ודאי שמותר לקחת תשלום על זה).