האם אוכל לערער בבית דין אחר יותר גדול

שאלה:

כבוד הרב שלום וברכה.

לפני שנתיים בערך פתחנו חנות טלפונים בקניון בת ים אני ועוד שותף נכנסנו למיזם כאשר רצה להצטרף אלינו בחור ישיבה והביא כסף מהוריו בשתי פעימות פעם 30 אלף במזומן ופעם 20 שיק מאביו .

הכסף הועבר למוניטין עבור המיקומים והקמת החנות ומקדמה לקניון עבור שכירות.

אחרי מס' חודשים ראינו שאנחנו לא מצליחים לפתוח את החנות ועומדים להסתבך בתיק של 500000 מליון שקל נאלצנו בלית ברירה להעביר את החוזה לאדם שיקבל על עצמו את התחייבויות ואנחנו נשאר בתור שותפים 50 אחוז.

בדוחות שהגיש לידינו מסתבר שביעות הפסידה ותמורת יציאה הוא רוצה סכום שמכסה לו ההפסד .

ברגע הזה הרמנו ידיים.

מה שקרה בפועל שאני וחברים השקענו 130000 שח ועוד אחד 50 שח שבפועל קיבל 3000 שח עבור הקרן בזמן שהחנות עבדה .

אציין שלאחר שגייסנו את הכספים פנה אליי אחד השותפים וביקש מסמך שהוא שותף לקחנו היתר עיסקא רגיל ומלאתי ונתתי גם לשותף השני.

רק מה שקרה בסיכומו של יום אחד השותפים הלך לצייר בפני בית הדין באשקלון שזו הלוואה או שותפות.

וחוייבו אותי לשלם סכום נוסף של 50000 שח על לא עוול בכפי ולא רק אלא בנוסף להפסד העצמי שלנו אנחנו גם צריכים לשלם על האחר.

דבר אחד למדתי מההיתר עסקא שחציו פקדוו וחציו הלוואה ובמקרה הגרוע צריך לשלם 50 אחוז וזה מה שהצענו למען הסדר הטוב.

ובמקרה השני אם הוכח שבאמת הפסדנו וגם את כספינו על מה צריך לשלם אדם שנופל עוד דורכים עליו.

איני יודע כיצד לנהוג פנו לערכאות לממש את הפסק.

בערכאות ביטלו את התביעה ואמרה ללכת למחוזי .

אמרתי אם כך הם פני הדברים גם אנחנו נגיד תביעה נגדית.

אבל זו לא הבעייה הבעייה יותר חמורה אין אפשר לפסוק בהיתר עסקא מעבר להלכה הכתובה .

יש לציין שיש עד שהוא נאמן והוא שותף וגם בעל השקעה הכי גדולה בעסק שמבין שהפסדנו ולא בא בטענות כלפיי כי הוא יודע שלא הרווחנו וגם השקענו כספים נוספים וגם תביעה מהקניון.

אני חושב שבמקרה הגרוע אנחנו לפי בהיתר עסקא צריכים לשלם 50 אחוז לפי המקרה הטוב לא צריך לשלם כי לא לקחנו כסף מהעסק אפילו שקל אחד לא חזר מתוך ההשקעה.

ולכן אנו רוצים לערער על מנת באמת שלא יצא מכשול ותקלה תחת ידינו

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין אין לב"ד לבדוק ולערער אחר פסק דינם של ב"ד אחר. בנוסף כתב בערוך השלחן שערעור על פס"ד מביא לשנאה ומחלוקת.

הפת"ש מביא שישנם מקרים מסוימים מאוד שב"ד נכנס לבקר את פסק ב"ד אחר. במציאות לא תמצא ב"ד שיכנס לדון על פס"ד חלוט.

אני סבור שבמקרה שלך חסר לך ידע מהו היתר עיסקה לכן אתה מרגיש מקופח. כנהוג בהיתר עיסקה של זמנינו שכותבים שהמלווה שותף בכל העסקים שיש ללווה, ולכן גם אם ידוע שהעיסקה הנוכחית לא צלחה, עדיין יש למלווה זכות בעיסקאות אחרות שיש ללווה, כך שלא הפסיד את כספו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה סמ"ע וש"ך סימן יט ופת"ש וערוך השלחן שם. ראה מאמר בעלון המשפט גליון מספר 26 שדן בארוכה על כך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא הבנתי כבוד הרב את הפסק הרב פסק לבד ושלח בפקס .
    הבחור ואביו מכירים את הרב טוב ממני אני לא מקומי .

    מה זאת אומרת שותף בעסקים שלי העסק קרס והפסדנו את כל הכסף שלנו כולל מה שהבאנו מהבית כולל הקרן וסכומים נוספים שנתבענו עליהם.

    אני עדיין חושב לפנות לרב יצחק יוסף על השאלה הזו התשובה שלך לא מספקת אני חושב שיש פה עוול גמור .

    כי גם ככה אין באמתחתינו את הכסף ואנחנו נמצאים בהליך שקרוב לפירוק או פשיטת רגל חס ושלום .

    אה סליחה הוא בחור ישיבה .

    שכחתי הילדים שלי גם לומדים התלמודית תורה .

    חשוב יש לי 6 בן פורת יוסף .

    אז לי הבנתי מה המשקל ומה הפסיקה.

    כי הגיעו הסביר לי במקום אחר שחצי זה פקדוו וצריך לשלם לפחות 50 אחוז.

    בכל מקרה אשמח לקבל כתובת של בית דין בכיר שאפשר לגשת אליו ולקבל חוות דעת .

    הרי אני לא ילך עם הראש בקיר ואף רב גדול לא יתיר לך לקחת ריבית מאדם שקרס.

    עד היום חרדים חייבים לי כספים והבן אדם יושב הכולל ולומד תורה מעניין אותו שהוא גזלן לא מה פתאום רק 5 שנים אני ממתין .

    בכל אופן אשמח לקבל כתובת של בית דין גדול

  2. שלום וברכה,
    הכעסים שלך על החרדים וכו' לא יעזרו לחובות ולתביעות שלך.
    אני לא מאמין שתמצא ב"ד שיסכים להכנס לפסק חלוט של בי"ד. גם הגאון הרב יצחק יוסף שליט"א לא ישב לדון בתיק שכבר דנו בו קודמים. כמו כן מצד חוק הבוררות אין לאחרים לסתור פסיקה של בוררים קודמים.
    הרבה הצלחה.