ריבית ושניים מקרא ואחד תרגום

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שתי שאלות
1.אם ההורים בקשו מאדם לקנות משהוא והביאו לו 100 שקל לדוגמא וזה לא הספיק והיה צריך להוסיף בערך חמש שקל מעצמו ואינו זוכר את כמה בדיוק הוא הוסיף אבל זה בסביבות החמש שקל [יכול להיות פחות גם קצת]
ויום אחרי הביאו לו חמש שקל ויכול להיות שהוא בפועל שילם 4 שקל האם יש בזה ריבית?
2.ביום שישי אם יש לי זמן לקרוא את השניים מקרא אחד תרגום בערב אחרי הקידוש וזה לוקח בסביבות שעתיים והבנתי שהרב עובדיה יצא נגד לקרוא עיתונים או להחזיק אותם בשבת שזה כשלעצמו חילול שבת [עיתונים כמו ידיעות אחרונות וכו],מלבד כל העניין של הלשון הרע ודברים שמפרסמים בזה ואבא שלי קורא בזה בשבת,מה יהיה עדיף שאני יקרא שניים מקרא ואחד תרגום עד הסוף ושהוא יעשה מה שירצה או שאני ינסה במקרה שיש יכולת להעסיק אותו עד שיתעייף כמו לשחק שחמט וכאלה מאשר שיקרא מזה.
הבנתי שיש מצווה של הוכח תוכיח את עמיתך ובמצוות מהתורה שמעתי שאין את הכלל הזה של מוטב שיהיה שוגגין מאשר מזידין וכו אז רציתי לשאול מה עדיף משתי האפשרויות ואיך צריך לנהוג כשרואים חבר או קרוב שמחלל שבת

תשובה:

שלום וברכה

אין כאן חשש ריבית. אתם חיים יחד בבית ולא מדקדקים אחד על השני, לפעמים אתה נותן משלך ולפעמים ההורים.

אין לך כל חיוב לאמץ את אבא ולשגע אותו שלא יוכל לקרוא בעיתון, אתה יכול ללמוד תורה ולומר שנים מקרא כרצונך. אם תחרוג מגבול הסביר תרגיש קושי וזה עלול לגרום לך חלילה לנסיגה.

ערב טוב ומבורך.