אדם שאינו נשוי אם יכול להביא ילד באמצעות פונדקאות

שאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול מה חושב הרב על פונדקאות.
אינני נשוי, אך אני מעוניין להביא לעולם ילד שיגדל בערכי היהדות.
כמובן שהילד יעבור הליך גיור מלא.
אבקש דעתו של הרב על הנושא.

בברכה,

תשובה:

שלום רב,

לעניות דעתי מעבר לשאלות החוקיות בסוגיה או ההשקפתיות שמתנגדות לכל מהלך מסוג כזה – הבאת ילדים לעולם ע"י חד הוריים. יש כאן בעיה הלכתית משמעותית שתמנע ממך לעשות זאת בדרך ההלכה.

פוסקים רבים דנו בדורות האחרונים בכל הסוגיות שהביאו איתם העולם המודרני בתחום הפוריות. ואחת מהם זה כמובן האיסור של הוצאת זרע לבטלה. ורבים התירו את זה כאשר אין זה נחשב לבטלה משום שהבדיקות או הוצאת הזרע עצמו נועד לצורך הבאת ילדים וממילא אין זה נחשב "לבטלה". אולם כאמור הפוסקים ההלו מתייחסים למציאות של בני זוג שזה נעשה ע"י שני בני הזוג אז אין בעיה של הוז"ל. אולם כאשר אתה עם עצמך יש בעיה של איסור לא תנאף, כפי שכתב בשו"ת אגרות משה (אבה”ע א’ סי’ ע’, ח”ב סי’ יח, ח”ג סי’ יד) שהתיר להוציא זרע לבני זוג נשואים (כאשר הם ביחד), ולא לעשות זאת לבדו, וכך כתב: "והטעם נראה משום דעל משמוש ידים בהאבר איכא איסור לא תנאף כדתנא דבי רבי ישמעאל בנדה דף י”ג לא תנאף לא תהא בך ניאוף בין ביד בין ברגל שזה לא הותר אבל ע”י מעשה בשאר אברים כגון הא דנהמא חמימא דשערי אבי פוקרי וכן להרהר באשה כדי שיצא הזרע שליכא בזה איסור לא תנאף אלא איסור הוצאת זרע לבטלה מותר לצורך בדיקה שלא נחשב זה לבטלה. ולכן גם בעובדא דידן אין להתיר ע”י משמוש בהאבר אבל ע”י הדברים שמתירין שם היה לן להתיר גם בכאן”. ולמרות שיש נידון בזה האם יש בזה איסור לא תנאף או לא, אולם ודאי שלא יתירו אפילו ספק איסור דאורייתא כזה לצורך אדם שאינו נשוי שרוצה שיהיה לו ילד (וגם אז לא ייחשב הלכתית כבנו).

לכן, הפתרון הוא למצוא אישה ראויה ובדרך זו להקים דור המשך.

הרבה הצלחה