נסיעה באוטובוס ללא תשלום

שאלה:

נסע באוטובוס לפני שנים בלי לשלם ועכשיו רוצה לשלם האם צריך לשלם לפי המחיר של אותו זמן או לפי המחיר של היום וגם אינו יודע כמה פעמים נסע

תשובה

התשלום לפי המחיר שהיה בזמן הנסיעה ורק מה שברור שנסע חייב ועל השאר יש ספק האם חייב לצאת ידי שמים

ביאור התשובה

הנסיעה באוטובוס היא כשכירות ואינה כגזלת חפץ ולכן התשלום הוא לפי שכר הפועל באותו זמן ולא לפי המחיר של היום ולגבי כמות הנסיעות לגבי ההפרש בין מה שיודע ודאי למה שהוא מסתפק הוא כאיני יודע אם גזלתיך ולא תובעים אותו ובשו"ע סי' עו ס"ג באמר לשנים לוויתי מא' מכם ואיני יודע ממי והם אינם תובעים אותו  הביא מחלוקת אם חייב לצאת יד"ש ובסי' עה ס"יח הלווייתך ואיני יודע כמה והלווה גם אינו יודע נחלקו האם חייב לצי"ש והקצות בסי' עו סק"א בלווה משנים ואינו ידע ממי יותר חמור מאיני יודע אם לוויתי כלל ולכן נחלקו האם חייב לצי"ש   ובסי' ש ס"ג א' מכם הפקיד אצלי ואיני יודע מי פטור לצי"ש אביו של א' הפקיד ואיני יודע מי חייב לצי"ש וא"כ בנד"ד יש להסתפק שכיון שוודאי הייתה גזלה ולא ידוע כמה פעמים גזל ואין חברת הנסיעות מודעת לכך וא"כ מחד זה דומה לאביו של א' הפקיד ומאידך שם וודאי היה חיוב וכאן על היותר הוי ספק ושמא דמי למחלוקת של הלוויתך ולא יודע כמה ושמא יש לפטור יותר כיון שעל שאר הנסיעות הוא שמא לא לוויתי כלל  וא"כ למעשה יש ספק האם יש כאן מחלוקת האם חייב לצי"ש

הרב יצחק שובקס והרב יצחק מרקובסקי