אדם ששינה את שם משפחתו לכהן

שאלה:

שלום.
מכיר מישהו שאביו הוסיף את השם כהן למשפחה .
הסבא נפטר ואין איך ואת מי לשאול על הכהונה
האם יש דרך לברר האם הכהונה נכונה ?

תשובה:

שלום רב,

צריך לברר אצל האב מדוע הוא הוסיף את השם כהן, מן הסתם משום שהוא סבר שהוא כהן. אז השאלה היא לא עצם הוספת השם, אלא מה הסיבה שהוא סבר שהוא כהן. ובלי לדעת את זה לא ניתן לקבוע שהוא אינו כהן שהרי יש עד האומר על עצמו שהוא כהן.

אמנם, בשו"ע אבה"ע סי' ג' מבואר שאדם אינו נאמן להעיד על עצמו שהוא כהן, אבל זה רק לחומרא כדי שלא לתת לו תרומה דאורייתא אז החמירו וחששו חז"ל שמא הוא רוצה תרומה ולכן הוא אומר על עצמו שהוא כהן. אבל מעיקר הדין מבואר שם שע"א נאמן, ואין זה נחשב לדבר המצריך שני עדים (שהרי עד אחר יהיה נאמן עליו). א"כ מעיקר הדין גם הוא נאמן. זאת ועוד, הרי מבואר שם בבית שמואל בהרחבה שהיום כל אדם האומר על עצמו שהוא כהן, הוא עולה לדוכן למרות שיתכן מאד שאם אינו כהן, ובכל זאת הוא עולה לדוכן זה גם איסור דאורייתא.

לכן, כל עוד שלא יודעים מה הסיבה שאמר על עצמו שהוא כהן, ומסיבה זו לא ניתן לקבוע כהונה, כל ילדיו הם בחזקת כהנים (אם נהגו כך על פיו, ואם לא, הם במעמד שיש עד אחד הטוען שהם כהנים).