סעודת הודיה – סעודת מצוה?

שאלה:

היי,
רציתי לדעת לגבי סעודת הודיה האם יש פרק זמן מסוים מרגע שקרה המקרה- "הנס", לרגע בו עושים את הסעודה ? למשל אם זה קרה לפני חודש וחצי..זה עדיין רלוונטי?
והאם חייב שיהיה מניין בסעודה זו?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

אין חיוב של ממש לעשות סעודת הודיה, ובכל מקרה לא צריך לעשות דוקא בסמיכות, אדרבה, יש שנהגו לקבוע סעודה ביום שנעשה להם נס לאורך ימים ושנים, בכל שנה ושנה עליהם ועל זרעם… בדרך כלל הרעיון של סעודת מצוה היא לפרסם את הנס ברבים ויש ענין בעשרה, אבל לכאורה אם את עושה לחברות, גם עשר נשים זה טוב, כמו בפורים שקריאת המגילה נחשבת פירסומי ניסא בעשרה גם במנין של נשים כי לפרסומי ניסא אין את הכללים הרגילים של מנין.

מקורות:

על כך שזו סעודת מצוה ראה חיי אדם כלל קנה סעי' מא בשם ים של שלמה וראה שם שמספר בהרחבה שכך נהג הוא בעצמו ביום שניצול משריפה גדולה שהיתה בחצרו וכו'. ראה שם שמתאר כל מה שאירע עמו ועם בני משפחתו באותו מעשה.