עד כמה לחשוש למראית העין?

שאלה:

שלום

ראיתי כבר כמה פעמים אנשים שאומרים משפט כמו "כבר בירכתי קודם על המים ולכן אני לא מברך", כלומר שלא נחשוד בהם ששותים/אוכלים בלי ברכה.

האם יש ענין להגיד את זה? שלא יחשדו בי?

ישר כח

תשובה:

שלום רב

לא. אין ענין לומר זאת, אנשים לא אמורים לחשוד באדם שומר מצוות שהוא אוכל בלא ברכה, שאם כן אין לדבר סוף, וכיון שאכל כאן קודם הור לא צריך לחשוש ולבדוק שמישהו אחר נכנס שלא ראה וכו'. וניתן לצרף לזה את שיטת הפרי חדש שאנחנו לא מחדשים איסור של מראית העין במקרים בהם לא גזרו חכמים. ראה בענין זה בהרחבה כאן.