מה עושים כדי לא להרדם בלימוד?

שאלה:

שלום כבוד הרב.
אבקש את עצתך.
אני עובד בתור מורה עד 14 וחצי. לאחר מכן אני לומד בבית מדרש. אך איני מצליח להחזיק את עצמי ער וכל יום אני נרדם לשעה וחצי שעתיים על הספר. יש לך עצה איך אני לא אהיה עייף או איך לא להירדם?

תשובה:

שלום רב

ראשית, כל הכבוד! ללמוד במסירות נפש כזו זה דבר נפלא!

ולעצם הענין יש כמה הצעות… האחת, לישון מוקדם בלילה, בדרך כלל הגוף אינו צורך יותר מ6-7 שעות שינה ביממה, אם תישן טוב בלילה, אני בטוח שכוס קפה חזק יספיק לך בשביל להיות עירני בלימוד.

שתים, לימוד בחברותא מאוד יעיל לענין זה, כשיושבים לבד ויש עייפות מאוד קשה להתמודד.

שלוש, ללמוד מה שרוצים ואוהבים ומעניין! לפעמים אדם נצמד ללימוד בסדר מסויים שאינו מעניין אותו, חז"ל אמרו אין אדם לומד אלא מה שליבו חפץ ובמקום שליבו חפץ, תבחר מסכת שמושכת אותך או אם אתה מתחבר יותר ללימוד הלכה שו"ע וכו'.

בהצלחה רבה.