עסקה שהסתיימה ממידע שמסר המתווך

שאלה:

אני עובד כמתווך, הבאתי לוקח שיראה את הדירה, הלוקח לא קנה את הדירה, אבל העביר את המידע לאחר, והשני שבא מכוחו קנה את הדירה. האם אני זכאי לדמי תיווך, מהראשון או מהשני.

תשובה:

אכן אסור להעביר מידע שקיבל ממתווך לאחר, אלא היה צריך לשלוח את חברו למתווך. אך אם עבר והעביר את המידע, אין השני חייב לשלם למתווך כיון שהעסקה לא נעשתה ממנו בישירות.

אמנם אם השני דורש דמי תיווך – ויכול לדרוש – דעת הפתחי חושן (חלק שכירות פי"ד הערה י) שחייב לתת חלק מדמי התיווך למתווך, כיון שבא לו רווח מהידיעה שמסר לו המתווך. אך הגאון הרב פליישמן בעלון המשפט מס' 59 הערה 17 תמה על דבריו, שהרי המתווך ירד ע"ד לתת לו עסקה, ולא ע"ד לתת לו מידע שירוויח.

רב בן חיים, רב שלמה וייספיש ורב אברהם בוטרמן